Race tussen mopsystemen

Race tussen mopsystemen

Race tussen de mopsystemen

Terwijl de natte strengenmoppen en minimoppen langzaam verder in de marge verdwijnen, wordt duidelijk welke vlakmopsystemen een kans maken in de race om de wereldheerschappij. De systemen waarbij vlakmop-vleugels met twee ringen worden gefixeerd, zijn reeds minder in aantal. En de systemen met drie ringen, pockets en velcro nemen toe in belang.

De verdere professionalisering van de schoonmaak richt zich enerzijds op verbetering van effectiviteit en ergonomie en anderzijds op reductie van tijdsbesteding en milieubelasting. Dit stimuleert de ontwikkeling van mopsystemen waarbij niet steeds volle emmers schoon water moeten worden gesjouwd, weinig of geen chemie nodig is en het werk weinig spierkracht vergt. Dweilen is geen zwaar, kliederig werk meer. Alle mopsysteem-kandidaten die nu in de race zijn, maken het werk echt beter en makkelijker. Ik verwacht de beste winkansen bij de velcro moppen en de moppen met pockets, maar vormt u vooral zelf uw eigen mening...

In basis zijn er maar drie vlakmop-systemen: met pockets, met vleugels en met velcro. Elk van deze drie benaderingen heeft verschillende verschijningsvormen en voordelen.

Moppen met pockets

Moppen met pockets kunnen zonder bukken aan de houder worden bevestigd en ook zonder vieze vingers hier weer vanaf worden gehaald. Uitwringen zonder de mop aan te raken is niet mogelijk. Dit maakt deze moppen zeer geschikt voor droog of licht bevochtigd gebruik. Uitstekend dus als wet-mop, waarbij de schoonmaker met een emmer schone moppen op pad gaat en de vieze moppen aan het eind van de ronde zijn verzameld in een waszak. En omdat weinig vocht wordt gebruikt, is het meestgebruikte materiaal microvezel, al dan niet met nylon voor meer scrub-werking. Makkelijk, ergonomisch, snel en heel hygiënisch, maar investeren in trolley met een emmer voor schone moppen en een waszak voor de vieze is bij grotere oppervlakken noodzaak om de voordelen van het systeem goed te benutten.

Onder dit systeem vallen niet alleen de klassieke pocket mops, maar ook de nieuwe Click'M C variant van Greenspeed, met één grote pocket en magneetsluiting.

Moppen met wings

De vleugeltjes waarmee moppen aan frames worden bevestigd, zijn er in verschillende varianten. Met twee ringen, met drie of geheel zonder ringen. De voor en nadelen van deze bevestigingsmethoden zijn goeddeels gelijk: je zet de mop stevig vast aan een klaphouder (al dan niet magnetisch), zodanig dat de mop aan de houder kan worden uitgewrongen in een moppers. Hierdoor zijn deze moppen zeer geschikt waar men met veel vocht wil schoonmaken. Een rolemmer met pers is dus ook onontbeerlijk om de voordelen van de mop te benutten. De gebruikte materialen voor deze moppen kunnen meestal meer vocht vasthouden. Microvezel kan (dankzij de capillaire werking van de vezels), maar vaak komt ook katoen van pas.

Onder dit systeem vallen alle klap-frames met klemmen en twee of drie pinnen en frames met klemmen zonder pinnen. Bijvoorbeeld de Filmop Speedy (2-pin), TTS Wet System Light, Greenspeed Triko, Unger Smartcolor (3-pin) en de Vileda Ultraspeed (no pins). Hierbij moet worden opgemerkt dat de meeste van deze houders ook passen op pocket mops en dat de houders met twee pinnen minder goed verkrijgbaar worden.

Moppen met velcro

Moppen met velcro werken supersnel: bevestigen is het makkelijkst van alle typen. En ook voor deze moppen geldt dat er met weinig vocht wordt gewerkt. Voor kleinere oppervlakken, komt de schoonmaker zelfs uit de voeten met maar één mop en eventueel een spraysteel. Of er wordt een mop en een sprayflacon op de interieur-ronde meegenomen om "even wat vieze plekjes van de vloer te halen". Voor grotere oppervlakken zal ook hier regelmatig een vieze mop worden verwisseld voor een schoon exemplaar. Van de houder af halen is makkelijk, maar moet wel met de hand. Dat is onplezierig als je met veel vocht en viezigheid hebt gewerkt, maar bij het normale, drogere gebruik van deze moppen valt dat wel mee. De meest gebruikte materialen voor deze moppen zijn microvezel en combinaties van microvezel met nylon scrub-vezels. En waar de hygiëne het zwaarst telt, krijgt de polypropyleen of microvezel disposable mop de voorkeur.

Alle fabrikanten hebben wel een of meer velcro-mop houders van verschillende maten in het assortiment.



Related Products

WhatsApp Chat WhatsApp Chat